7 Tips om overlast bij vakantieverhuur te voorkomen

overlast iambnb.jpeg

1.Weet wie je in huis haalt

Voor overlast scheelt het nogal tussen een bejaard echtpaar uit Zutphen, of een Engels rugbyteam uit Newcastle. Het voordeel van Airbnb is dat je van te voren met je gasten kan praten. Je bepaalt dus zelf wie er in je huis komt. Screen je gasten. Vraag om verificaties (zowel online als offline) en of ze wat meer over zichzelf kunnen vertellen. Vraag ook waarom ze naar Amsterdam komen. Zo krijg je een beter beeld van je gasten. Voelt het niet goed aarzel dan niet om de reservering niet te accepteren

2. Wees duidelijk over de regels

Doe dit voordat je de boeking hebt geaccepteerd. Gasten willen graag weten waar ze aan toe zijn, wat mogen ze wel doen en wat niet. Sommige gasten vinden het vervelend als ze niet weten of ze die fles wijn uit de koelkast nou wel of niet moeten gebruiken en voelen zich dan niet helemaal vrij, anderen zullen alle vrijheid pakken  en dat kan overlast veroorzaken voor je buren.

Bepaal of je het goed vind als er gerookt wordt in huis. Mogen de gasten harde muziek draaien of is je appartement erg gehorig? Kunnen ze tot laat op het balkon zitten of wil je dat ze na tien uur naar binnen gaan? Wanneer je gehorige vloeren hebt kan je aan je gasten vragen of ze hun schoenen willen uitdoen. Leg vooral uit dat er buren zijn en dat je huis geen hostel is. Goede communicatie vooraf beperkt de overlast tot een minimum.

3. Licht je buren in

Vertel je buren over je plannen. Vertel welke periode je je huis gaat verhuren. Onzekerheid bij je buren is een groot onderdeel van de overlast. Wanneer je buren weten dat het tijdelijk is en welke voorzorgsmaatregelen je genomen hebt zal er al veel minder overlast ervaren worden, misschien gaan je buren ook wel verhuren tijdens hun vakantie.

4. Wees bereikbaar

Mochten je buren overlast ervaren zorg dat ze je kunnen bereiken. Als je zelf op reis bent kan je daar ook een contactpersoon voor gebruiken. Je buren kunnen dan bij overlast meteen bellen zodat ze zich niet de hele avond zitten op te vreten en de problemen pas aankaarten als het leed al geleden is.

5. Maak je huis hufterproof

Hoe netter je je huis achterlaat, hoe respectvoller je gasten er mee omgaan. Haal waardevolle spullen als laptops en sierraden weg en berg spullen op waar je emotioneel aan gehecht bent. Verder is het handig om de subwoofer en je geluidssysteem weg te halen. Je kan er ook voor kiezen om de balkondeur of tuindeur op slot te doen. Zorg dan wel dat deze ook niet als bruikbaar staan geadverteerd.

6. Houd je aan de regels

De gemeente Amsterdam heeft verschillende richtlijnen ingesteld onder andere om overlast te voorkomen. Lees je in en houd je aan de regels. Zorg dat je huis brandveilig is en dat je geen grote groepen binnenlaat of het hele jaar door een leegstand pand verhuurt. Dit zorgt voor overlast, maar kan er ook voor zorgen dat je als illegaal hotel wordt gezien. De boete hiervoor kan snel oplopen in de duizenden euro’s

7. Schakel hulp in

Op het moment dat jij op vakantie bent is het soms lastig om alles in de hand te houden. Vanaf de camping of het strand is het lastig ingrijpen. Zorg dat er iemand in Nederland is die je vertrouwt die voor jou een oogje in het zeil kan houden. Als je vrienden of familie niet wil belasten met deze taak kan je natuurlijk ook een gespecialiseerd bedrijf inhuren om je te helpen met de verhuur.