Gemeente Amsterdam verlengt samenwerking met Airbnb

Amsterdam en Airbnb verlengen de overeenkomst die ze eerder sloten met in ieder geval een jaar. Dat meldt het Parool vandaag. Een jaar geleden sloten Airbnb en de Gemeente Amsterdam een Memorandum of Understanding waarin ze afspraken maakte over onder andere voorlichting, preventie en het heffen van toeristenbelasting door Airbnb.

Amsterdam was hiermee de eerste stad in de wereld die dergelijke afspraken wist te maken met Airbnb en deze afspraken vinden steeds meer navolging in de rest van de wereld. De deal heeft de gemeente naar verluid 5 miljoen opgeleverd en het bespaart verhuurders een hoop gedoe met het invullen van formulieren. Het is dus ook niet gek dat Amsterdam de overeenkomst wil verlengen. 

Toch is er ook kritiek op de samenwerking. De afspraken zouden niet voldoende transparant zijn en de verhuurders en hun belangen worden onvoldoende meegenomen. Het is gek dat een derde partij belasting voor je afdraagt. 

Wil je meer informatie over vakantieverhuur en belasting kijk dan op www.iambnb.nl/belasting