Wat voor gasten krijg ik via Airbnb ?

Wat voor gasten kan je verwachten?

Als je je woning verhuurt kan je verschillende soorten gasten verwachten. Jong, oud, gezinnetjes, vrienden, Engelsen, Israeliers, Fransen, Italianen en ga zo maar door. Elke gast heeft zijn eigen verhaal en is op zijn eigen manier enthousiast om verwelkomt te worden in zijn tijdelijke huis. Als host van Iamb&b heb ik namens onze klanten al tientallen gasten van over de hele wereld verwelkomt. Dit is wat je kan tegenkomen

De gebarentaal gast
Niet alle gasten spreken Engels. Bijvoorbeeld alleen Koreaans, Arabisch of Frans. Je zult dan, wanneer je die taal niet machtig bent, creatief moeten zijn met je communicatie.

Zelf had Ik bijvoorbeeld een keer een check in met Franse gasten die geen woord verstonden van wat ik zei maar toch graag wat informatie van mij wilde hebben over de stad en alle hotspots. Gelukkig is communicatie voor het grootste gedeelte non-verbaal. En met een mooie interactieve toneelvoorstelling van beide kanten lukte het toch erg goed, en konden we er beide erg om lachen. Gelukkig hebben we altijd een magazine met plaatjes en kaart van de stad bij ons zodat we ons toneelstuk kunnen ondersteunen.
Het belangrijkste voor de gebarentaal gast is dat je je best doet en dat je er beide de lol van in ziet. Dan kom je met je handen, voeten en een magazine een heel eind

De romanticus
Sommige gasten komen hand in hand, kijken je bijna niet aan tijdens de check-in (ze hebben alleen oog voor elkaar) en zijn vooral geinteresseerd in het meest romantische restaurant van Amsterdam. Dit zijn de gasten die elkaar een weekendje Amsterdam cadeau gedaan hebben en liever in een appartement zitten dan in een 13 in een dozijn hotel. Je kan hier als host leuk op inspelen, door ze te wijzen op de romantische plekjes in de stad, te complimenteren met he leuke cadeau of te vertellen hoe verliefd ze er uit zien. Ze hebben waarschijnlijk niet perse zin in een lange introductie over de stad. Kort en bondig is hier het beste zodat ze samen de stad kunnen gaan ontdekken.

De zakenman
De zakenman komt niet voor zijn plezier. De zakenman of vrouw natuurlijk, komt voor zijn werk. Hij blijft vaak wat langer dan de doorsnee gast en de check-in wijkt dan ook wat af dan die met de doorsnee toerist. Met deze gast hoef je niet door te nemen waar het Paleis op de Dam is of hoelang de rij voor het Anne Frank huis is. Deze gast wil graag weten of er Uber is in Amsterdam, wat goede restaurants zijn, of waar hij goed eten kan halen om een keer thuis te koken en waar hij na werk stoom kan afblazen of kan fitnessen. Omdat ze vaak gepassioneerd zijn over hun werk is het leuk om daar met ze over te praten. Wie weet hebben ze nog goede tips voor je!

De (dwangmatige) roker
Je kent ze wel, types die in de trein alvast een onaangestoken sigaret in hun mond doen zodat ze die op het perron meteen kunnen aansteken. Natuurlijk wil je gastvrij zijn, maar de gasten moeten zich wel aan jouw regels houden. Wil je niet dat ze roken, dan moet je dat duidelijk afspreken.  Dit staat natuurlijk al in je advertentie, maar de echte roker zal toch nog een balletje opgooien: Can I please smoke inside? - No. het is belangrijk om hier duidelijk, streng en eerijk in te zijn zodat de gast begrijpt dat dit echt niet de bedoeling is. Soms ben je geneigd te zeggen dat een sigaretje met het raam open wel mag. Maar als je de roker een vinger geeft, pakt ie zo je hele hand en zitten er vier gasten fulltime te roken in je slaapkamer.

De zuurpruim
Sommige gasten hebben alles tegen gehad op hun reis. Vertraging, onbeleefde taxichauffeurs, bagage verloren en ga zo maar door. De stress van het reizen wordt sommige mensen soms te veel en dat leven ze dan uit op de eerste persoon die tijd heeft om met ze te praten. De host. Laat je hierdoor niet uit het veld slaan. Probeer niet de lolbroek uit t hangen, maar help ze met hun vragen en geef ze wat tips. Je zal zien dat zodra de gast wat meer op zijn gemak is hij eigenlijk helemaal geen zuurpruim meer is.

The explorer
Kom bij deze gast niet aan met het van Gogh museum of een canaltour. De explorer wil geen andere toeristen tegenkomen. Hij wil naar het tassen museum en een zelfgebrouwen biertje proeven in een cafe waar jij ook nog nooit van gehoord hebt. Je zal hem nooit met een citymap zien lopen of in een rondvaartboot zien zitten, dat is allemaal te toeristisch. Eigenlijk zijn dit misschien wel de leukste gasten. Ze hebben namelijk tips over de stad die je zelf soms nog niet kende en je kan ze wijzen op jouw eigen favoriete tentjes die niet perse in het centrum zitten, maar zeker de moeite waard zijn. Nodig deze gast eens uit voor het huisfeestje waar je die avond heen gaat, het kan zo maar zijn dat hij de star of the party wordt.

The typical tourist
Amsterdam bestaat uit grachtenhuizen, tulpen, wiet, de red light district, musea en restaurants. We hebben het beste voor het laatste bewaard. Deze gast wil alles van je weten.

Van restaurants tot bezienswaardigheden, goede coffeeshops en het openbaar vervoer. Het communiceren verloopt vaak gemakkelijk en als host zul je over het algemeen het meeste aan het woord zijn en dat geeft niets. Af en toe een grapje tussendoor slaat altijd goed aan en tovert een lach op het gezicht van de toerist. Het leuke is dat deze gasten vaak goed geheurd zijn en verrassend uit de hoek kunnen komen. Met deze gasten wordt vaak het meest gelachen.
Je gasten zijn zo enthousiast als jij ze maakt. Geef je lach in het begin over zodat je gasten je later een lach terugbetalen met een mooie recensie.

De check-in is zo leuk als dat jij hem maakt!

Remco (links) is host bij Iamb&b hij heeft gasten van over de hele wereld ontvangen en komt regelmatig met de mooiste verhalen of cadeaus terug.