Met welke belastingen krijg ik te maken tijdens tijdelijke verhuur

Bij tijdelijke verhuur, ook wel vakantieverhuur genoemd, moeten verschillende belastingen betaald worden.  Welke belastingen voor jou van toepassing zijn hangt af van je situatie. We geven hieronder een beknopt overzicht  van de belastingen die van toepassing zijn op tijdelijke verhuur. *

Er zijn grofweg gezegd twee soorten belasting waar je rekening mee moet houden. Gemeentelijke belastingen en Rijksbelastingen.

Gemeentelijke belasting:
De enige gemeentelijke belasting die betaald moet worden is de zogenoemde toeristenbelasting of citytax. Deze belasting verschilt per gemeente. Sommige gemeenten hanteren een percentage van de omzet, in Amsterdam is de toeristenbelasting  5% van het door je gasten betaalde bedrag. In andere gemeenten zoals Den Haag bestaat de toeristenbelasting uit een vast nachttarief en in weer andere gemeenten betaal je helemaal geen toeristenbelasting. Kijk altijd even op de website van je gemeente welke regels voor jou van toepassing zijn.

Rijksbelastingen:
De naam zegt het al, rijksbelastingen worden geheven door het rijk en zijn overal in Nederland hetzelfde. Afhankelijk van je situatie zullen verschillende belastingen van toepassing kunnen zijn op jouw vakantieverhuur, bed&breakfast of hotel.

Inkomsten belasting:
Als particuliere tijdelijke verhuurder krijg je te maken met inkomstenbelasting op het moment dat je je privé woning verhuurt. Je geeft 70% op van de huurinkomsten die u ontvangt. Van deze huurinkomsten mag u kosten aftrekken die u hebt gemaakt.Het moet dan wel gaan om kosten die rechtstreeks te maken hebben met de verhuur van de woning. Zoals gebruik van gas, water en elektriciteit door uw huurder, schoonmaken, wassen en advertenties om je eigen woning te huur aan te bieden. Je betaalt dus geen inkomstenbelasting over onze commissie.  Wanneer je een huurwoning hebt kun je ook nog je eigen huur kan aftrekken van het op te geven bedrag.

BTW:
Afhankelijk van je situatie kan het zijn dat je btw plichtig bent. Het gaat er volgens de belastingdienst om dat je meer dan 1 keer bedrijfsmatige handelingen verricht. Kortom, baat je je woning uit als ondernemer, dan ben je BTW plichtig. Om BTW af te kunnen dragen indien dit verplicht is moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel zodat je een BTW nummer krijgen en per kwartaal de BTW afdragen.
De vraag of je ook daadwerkelijk BTW moet betalen is een andere, je hoeft namelijk pas BTW te betalen als je over de 1860,- heen gaat. Dit komt neer op verhuur inkomsten van meer dan 31.000 per jaar. Als je je woning alleen tijdens je vakantie verhuurt zul hier waarschijnlijk niet aankomen en kun je gebruik maken van de kleine ondernemersregeling.

Vermogensbelasting:
Het kan interessant zijn om voor je bed&breakfast, hotel of short stay appartement niet je inkomsten, box 1, maar je vermogen, box 3 te belasten. Je betaalt dan niet het progressieve tarief tot 52% over de inkomsten maar 1,2% over het vermogen. Dit kan ontzettend veel geld schelen.

Om het te verhuren object naar box 3 te brengen is het belangrijk dat je er geen werk aan hebt. Je zult al het werk dus moeten uitbesteden bijvoorbeeld aan ons. Wanneer wij je bed&breakfast beheren kan deze in box 3 blijven en zo kan je al bijna al onze commissie in 1 klap terugverdienen.

Overige fiscale en financiele consequenties
Het kan zijn dat de verhuur andere gevolgen heeft voor je financiele of fiscale situatie. Bijvoorbeeld voor je hypotheekrente aftrek.

Iamb&b hanteert een grote zorgvuldigheid in voorlichting over gemeentelijke- en fiscale regels maar aan dit blog kunnen geen rechten worden ontleent. Elke situatie is uniek en wij adviseren iedereen om zelf fiscaal advies in te winnen bij een belasting adviseur. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst

*We geven een indicatie en hebben deze post met grote zorg samengesteld, toch kunnen er geen rechten ontleent worden aan deze post en kunnen gegevens verouderd zijn op het moment van lezen.