Wat betekent een meldplicht voor Airbnb verhuurders voor jou?

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van de SP die gemeenten in staat moet stellen een meldplicht voor vakantieverhuur in te voeren.  Het is een lang gekoesterde wens van D66 Amsterdam en de Gemeente Amsterdam en het lijkt er nu van te gaan komen. Wethouder Laurens Ivens hoopt hier mee een extra wapen te hebben in de strijd tegen illegale hotels en op die manier vakantieverhuur voor bewoners in stand te kunnen houden. 

Maar wat betekent dit voor jou? Hoe de praktische invulling van de registratieplicht er precies uit gaat zien is nog onbekend, maar dat het invloed gaat hebben op vakantieverhuur markt is zeker.

Zoals het er nu naar uit ziet gaat de registratie vooral gebruikt worden om inzicht te krijgen aan wie en wanneer woningen verhuurd worden. Verhuurders zullen een soort digitaal hotelregister moeten gaan bijhouden en (van te voren) aangeven wanneer en aan wie ze hun woning verhuren.  
Wanneer er klachten of meldingen van omwonende komen kan de gemeente dit naast het hotelregister leggen en zo precies zien uit welke woning de overlast komt of dat de woning niet geregistreerd staat en dus in overtreding is. Voor mensen die hun woning legaal en op een goede manier verhuren is dit een mooie stap, want zo verdwijnen illegale en overlastgevende aanbieders en dus oneerlijke concurrentie. 

Daarnaast is er de wens om middels de registratie bij te houden of je niet meer dan 60 dagen verhuurt. De 60 dagen grens gaat dus strak in de gaten gehouden worden.Hopelijk leert Amsterdam van de fouten van Brussel en  San Fransisco en houden ze de administratieve last zo laag mogelijk. Hoe simpeler de registratie hoe meer mensen er aan mee zullen doen en hoe effectiever het wordt. 

 

Voor mensen die zich netjes aan de regels houden heeft de meldplicht niet perse negatieve gevolgen. De belangrijkste zorg is dat de praktische invoering van het hotelregister zo simpel mogelijk is en de administratieve lasten zo laag mogelijk gehouden worden. Voor illegale aanbieders is de toekomstige meldplicht een grote tegenvaller.

Wil je ook op legale wijze je woning verhuren tijdens je vakantie en zo geld verdienen vanuit je hangmat? 

04-05-2017 UPDATE: De gemeente gaat de meldplicht daadwerkelijk doorvoeren. Vanaf 1 oktober moet iedereen die zijn woning verhuurt dit melden bij de gemeente. Hoe de procedure er uit gaat zien is nog onbekend.