Amsterdam voert de strijd tegen illegale hotels op. Wat betekent dat voor jou?

Het college van b&w gaat strenger handhaven op illegale hotels. De bestuurlijke boete bij een eerste overtreding wordt verhoogd van 13.500 naar 20.500 euro. De 60 dagen verhuur wordt niet verder ingeperkt.

De stijging van de boete komt niet als een verrassing. De gemeente Amsterdam worstelt al langer met de de illegale verhuur van appartementen en de woningonttrekking en overlast die daar mee gepaard gaan. De handhaving en opsporing worden opgeschroefd en ook de boetes stijgen nu. Iamb&b juicht deze ontwikkelingen toe. Illegale hotels horen niet in de stad. En de illegale verhuur zet de mooie kanten van vakantieverhuur onder druk. We zien alle illegale hotels liever gister dan vandaag gesloten. Er is meer goed nieuws. 

60 dagen legaal verhuren
Je mag in Amsterdam je eigen woning 60 dagen per jaar verhuren of 40% van je woning het hele jaar verhuren. Respectievelijk vakantieverhuur of bed&breakfast verhuur. Waarbij er bij de b&b eigenlijk nooit sprake is van een ontbijt. Een aantal partijen (GroenLinks en PvdA) pleitte ervoor om van 60 dagen naar 30 dagen per jaar te gaan. Een maatregel waarvan Iamb&b heeft gezegd dat hij niet zinvol, maar ook juridisch waarschijnlijk niet haalbaar is. Dit hebben we ook aan de commissie Wonen gemeld door in te spreken tijdens de vergadering (vanaf 1u43). B&W heeft toch onderzocht of de verkorting juridisch mogelijk is en heeft moeten concluderen dat er onvoldoende juridische basis is om naar 30 dagen te gaan en heeft dezelfde conclusie getrokken die Iamb&b trok. Het verkorten van de periode werkt misbruik alleen maar in de hand. 

Wat betekent dit voor jou?
Als je netjes volgens de regels verhuurt is dit alleen maar goed nieuws. Er is nogmaals bevestigd dat er niet getornd gaat worden aan de 60 dagen en het oprollen van illegale hotels betekent natuurlijk ook gewoon minder concurrentie voor jou als legale verhuurder. Als Iamb&b juichen we deze ontwikkeling dan ook toe en zijn we blij met de stappen die de gemeente zet. We denken wel dat er meer gedaan kan worden er innovatievere en effectievere aanpak van illegale hotels mogelijk is. 

 

Mocht je nog vragen hebben over belasting, regelgeving of andere onderwerpen omtrend te verhuur van je woning, stel ze dan hier