Woningdelen is een zegen voor de stad

Wanneer je op vakantie gaat staat je huis leeg. Dit is zonde, woningen in Amsterdam zijn zeer waardevol en het is zonde om deze ruimte niet optimaal te gebruiken. Er is tegelijk een enorme vraag om tijdelijk jouw ruimte te gebruiken. Dit is duurzaam, want bestaande gebouwen worden beter benut en dus hoeven er minder hotels bij gebouwd te worden. Het biedt ook economisch voordeel. Wanneer jij weg bent geef je lokaal geen geld uit. Toeristen die in jouw appartement verblijven doen dit wel en brengen zo een hoop geld naar de lokale middenstand! 

Als je op vakantie bent is het wel moeilijk om alles te regelen, gasten binnen te laten, schoon te maken en te zorgen dat er geen overlast is voor de buren. Daarnaast weten veel mensen niet hoe het zit met de regels, belasting en hoe je zorgt dat je gasten krijgt die je kan vertrouwen. In dit gat is Iamb&b gesprongen. Wij helpen jou om je woning te verhuren wanneer je tijdelijk- of gedeeltelijk ruimte over hebt. 

Goed geregeld
Iamb&b verhuurt alleen volgens de lokale regels.  Wij screenen je gasten, maken het huis schoon en zijn aanspreekpunt voor jou, je gasten én je buren. Wij hebben een uitstekende trackrecord in het voorkomen van overlast en krijgen hogere ratings van gasten dan onze vier grootste concurrenten. Onze doelgroep zijn mensen die aan vakantieverhuur doen of een bed&breakfast hebben.
Kortom mensen die daadwerkelijk in hun verhuurde huis wonen. 

Er is een groot onderscheid tussen legale verhuur en illegale hotels. Illegale hotels verdrukken bewoners die daar niet meer kunnen wonen, laten vaak overlastgevende groepen toeristen toe en nemen het niet zo nauw met veiligheid, regels en belasting. Legale verhuur van jouw woning waar je zelf woont is een zegen voor de stad. 

Vakantieverhuur is een zegen voor de stad
Er is veel aan te merken op het toenemende toerisme in Amsterdam en andere steden als Berlijn en Barcelona. Explosieve groei van toerisme in deze steden brengt problemen met zich mee en de kritiek is niet mals. Toeristen zouden de huizenprijzen opdrijven, de stad overvol maken, monocultuur in de hand werken, overlast veroorzaken en de stad veranderen in een pretpark waar het leuk vertoeven is voor een paar dagen, maar waar je niet prettig kan wonen. Hoewel de kritiek voornamelijk van toepassing is op vastgoed speculanten en (illegale) hotels wordt het hele woningdelen op een hoop gegooid waardoor fantastische vormen als Bed&Breakfast en Vakantieverhuur met het badwater weggegooid dreigen te worden. Dit is zonde.

Toerisme brengt namelijk ook veel economische voorspoed. Zowel direct (1 op de 8 Amsterdammers werkt in toerisme) als indirect. Veel lokale ondernemers, horecazaken, en de lokale middenstand profiteren enorm van (woningddeel)toeristen die juist buiten de toeristische centra hun boodschappen doen. En natuurlijk via (toeristen)belasting. Van alle toeristen zijn de toeristen die iemands eigen huis boeken de beste toeristen die je maar kan wensen.  

Het blijft hier erg belangrijk om onderscheid te maken tussen legale- en illegale verhuur. Bij legale verhuur verhuren mensen hun eigen woning en is hen er dus alles aan gelegen om overlast en feestende gasten te voorkomen. Bij illegale verhuur wordt bijna altijd zonder hoofdbewoning verhuurd en de gemeente Amsterdam concludeert dan ook dat de meeste overlast van deze illegale verhuur komt.  Het rapport stelt:

Omdat de bewoners zelf ook in de woning wonen zorgen zij er
doorgaans voor dat geen overlast optreedt.

De legale- en illegale verhuur worden door veel tegenstanders op 1 hoop gegooid en dat is onterecht en schadelijk voor de discussie. Het delen van je tijdelijk leegstaande woning is wanneer je het goed regelt, goed voor jou, je gasten, de buurt, lokale ondernemers, de stad als geheel en de overheid. Je hebt dan fantastische gasten die de beste stad in de wereld willen bezoeken en in overvloede bijdragen aan de lokale economie. Onderzoek wijst uit dat gasten die woonhuizen reserveren langer in de stad blijven wat betekent dat ze buiten de typische toeristische centra komen en geven per dag meer geld uit dan de gemiddelde hotel gast. 

Snel groeiend toerisme brengt uitdagingen met zich mee en het handhaven van de uitstekende regels die Amsterdam heeft opgesteld is lastig. Maar de stad zou er veel slechter aan toe zijn als er helemaal geen toerisme was en van alle toeristen zijn de toeristen die legaal woningen van inwoners boeken de beste gasten die we ons kunnen wensen. En zo verdient de gewone Amsterdammer ook nog iets aan de groeiende populariteit van onze fantastische stad.