PvdA Amsterdam wil vergunning voor vakantieverhuur

Dat zei PvdA fractievoorzitter Marjolein Moorman gister in het AT5 programma Park Politiek.

Moorman wil dat er een vergunningsstelsel komt voor vakantieverhuur. 'Het oorspronkelijke idee was hartstikke leuk. Je bent op vakantie, je huis staat leeg, en een toerist kan daar genieten. Maar laten we dat alleen maar doen als mensen daar een vergunning voor hebben aangevraagd. Dan draai je het om. Dan hebben we minder handhavingskosten en hebben we het echt onder controle.'

Wethouder Laurens Ivens (SP) heeft eerder in Den Haag gelobbyd voor een vergunningstelsel maar ving bot bij PvdA minister Plasterk. 

Hoewel de lokale politiek zich voornamelijk richt op Airbnb groeien andere platforms zoals Wimdu, Housetrip en Homeaway sneller dan ooit tevoren. Door de afspraken die Airbnb met de gemeente heeft gemaakt is het steeds moeilijker om illegaal te verhuren via het platform. Een goed voorbeeld dat nog onvoldoende gevolgd wordt door de andere boeking sites.

Bij Iamb&b stellen we al 3 jaar voor om een keurmerk te starten en deze te koppelen aan een digitaal hotelregister.  Op die manier scheid je het kaf van het koren en kan je de drukte in de stad in betere banen leiden. Je kan dan de Amsterdammers die volgens de regels verhuren belonen en de overtreders aanpakken op een manier die de handhavingscapaciteit van de gemeente minder belast. 

De gemeente Amsterdam geeft miljoenen uit aan handhaving en rechtszaken, terwijl samenwerken met de mensen die op een goede manier verhuren voor de wethouder geen optie lijkt.