Hotels ondervinden geen nadelen van Airbnb

Op 18 april schreef de New York Times over de krachtige hotellobby die zich wereldwijd inziet om Airbnb en woningdelen te beperken. Soms samenwerkend met bezorgde burgers, dan weer met lokale overheden of onderzoekers. De hotellobby heeft een duidelijk doel. Laat particulieren en bewoners het hotelkartel niet breken. 

De belangen zijn groot want het lijkt dat juist in de piekmomenten woningdelen er voor zorgt dat hotels hun prijs niet kunnen verdrie- of verviervoudigen. Kortom hoe strenger er opgetreden wordt tegen sympathieke woondeel initiatieven hoe hoger hotels de prijs kunnen  houden en hoe meer je als reiziger betaalt. Een kunstmatig hoog gehouden prijs waar veel lobby werk aan vooraf gaat. Of dit in Nederland ook gebeurt valt niet te te zeggen, maar het lijkt er wel op dat de hotelsector in Amsterdam in ieder geval weinig te klagen heeft. Het gaat beter dan ooit!

Dat meldt het Parool vandaag in de krant. Met een bezettingsgraad van gemiddeld 78% moet amsterdam Alleen Dublin en Londen voor zich laten. De gemiddelde prijs van een kamer steeg met 3% tot 105,- euro.