6 reden om juíst nu met Airbnb te beginnen

Wij wisten natuurlijk al langer hoe aantrekkelijk het is om je woning te verhuren tijdens je vakantie, maar er is geen beter moment om je woning te verhuren dan nu.

1. Airbnb is mainstream geworden
Werd je vier jaar geleden nog raar aangekeken als je zei dat je aan airbed&breakfast deed. Tegenwoordig laat je oma op haar iPad zien wat voor enige airbnb ze heeft geboekt aan de Kroatische kust. Ook vertelt ze er trots bij dat ze de hele vakantie heeft terugverdiend door tijdens haar vakantie haar Amsterdamse woning te verhuren. Kortom, iedereen kent inmiddels de voordelen van Airbnb en steeds meer toeristen zien Airbnb als het betere alternatief van een hotel. De vraag neemt dus enorm toe en dat zien we terug in de nachtprijzen.

2. De cowboys worden aangepakt
In Amsterdam komt na wat twijfelachtige jaren de handhaving en aanpak van illegale hotels op gan. Waar Airbnb begon als een sympathiek platform waar bewoners een extraatje konden verdienen tijdens hun vakantie, roken vastgoed investeerders hun kans. Illegale hotels schoten als paddestoelen uit de grond en het aanbod in Amsterdam nam hand over hand toe. Het aanbod groeide tot ongeveer 20.000 woningen in onze hoofdstad waarvan veel aanbod illegaal was. Dit zorgde voor oneerlijke en grote concurrentie en dus lagere prijzen. Inmiddels werken de gemeente en Airbnb samen om het illegale aanbod terug te dringen en dat werkt. 
Hoewel de gemeente ook wel eens mis zit worden er elke week illegale hotels gesloten en dat is goed voor de legale verhuurders. Minder aanbod betekent een hogere nachtprijs. 

3. Amsterdam is booming
De komende 15 jaar zal de toeristische vraag naar Amsterdam verdubbelen. Al die toeristen moeten ergens slapen en doen zat het liefst binnen de gemeente grenzen. Het toerisme neemt wereldwijd toe, maar Amsterdam trekt als mooiste stad in de wereld nog meer bezoekers aan. Een unieke kans om hiervan mee te profiteren door tijdens je vakantie je woning te verhuren. Dit levert gemiddeld zo'n 135,- euro per nacht op. 

4. De concierge markt wordt professioneler
Met de opkomst van Airbnb kwamen er ook een heel aantal zogenaamde sleutelbedrijven op. Deze bedrijven waren van wisselende kwaliteit en wisselende ethiek. Een aantal partijen waaronder Iamb&b maken steeds weer een nieuwe professionaliseringsslag. Schaalvoordelen zorgen er voor dat er specialistische software wordt ontwikkeld en beter yield management en betere processen zorgen voor een hogere opbrengst en betere service.

5. Airbnb is onmisbaar geworden
Dat stellen zowel Rabobank als ING in een artikel in het Algemeen Dagblad . Airbnb en vergelijkbare platforms brengen vraag en aanbod op een mega efficiënte manier samen en voldoen in een duidelijke en niet te keren vraag. Het voorziet duizenden Amsterdammers in een inkomen en helpt met de spreiding van het toerisme.  

6. Verantwoorde verhuur is goed voor de stad
Nu de illegale hotels steeds meer uit de picture verdwijnen is het goed om de positieve kanten van vakantieverhuur uit te lichten. De gasten geven relatief veel uit aan lokale ondernemingen. Die bakker op de hoek die het moeilijk heeft? Jouw gasten zorgen voor extra inkomen. Ook kan je (een deel van) je inkomsten gebruiken om het gezamenlijke trappenhuis te upgraden of de VvE pot te spekken. Zo profiteren je buren ook mee!

Meer weten of starten met verhuur?