Recordboete Iamb&b was fout van de gemeente

Recordboete airbnb-conciërge bedrijf Iamb&b is van de baan

De vorig jaar met veel bombarie aangekondigde recordboete die de gemeente Amsterdam begin dit jaar oplegde aan conciërge-bedrijf Iamb&b is officieel van de baan. De gemeente heeft na de bezwaarprocedure geconcludeerd dat Iamb&b geen woningen illegaal aan de voorraad heeft onttrokken en daarom is de opgelegde boete ingetrokken.

In februari dit jaar legde de gemeente een boete van bijna 150.000 euro op aan Iamb&b, omdat de gemeente van mening was dat deze airbnb-concierge service een aantal woningen illegaal aan de woonvoorraad had onttrokken. Iamb&b ging direct in bezwaar en na 5 maanden gaf de gemeente eindelijk uitsluitsel. Iamb&b heeft geen woningen onttrokken en de boete wordt daarom per direct ingetrokken.

Dirk Minnebo van Iamb&b reageert tevreden: “ We zijn blij dat er uiteindelijk geen gang naar de rechter nodig was om ons gelijk te halen. Wij werken altijd binnen de regels en zullen nooit woningen onttrekken aan de voorraad in Amsterdam. Fijn dat de gemeente tot dezelfde conclusie is gekomen”

De zaak was pijnlijk voor het bedrijf omdat het zegt altijd volgens de regels te werken. Iamb&b organiseert al 3 jaar lang evenementen om de regels uit te leggen aan verhuurders en komt het regelmatig met voorstellen om de negatieve effecten van vakantieverhuur in Amsterdam in te perken. De boete kwam voor velen dan ook als een complete verrassing. De behandeling van het bezwaar nam bij de gemeente zoveel tijd in beslag dat Iamb&b met een dwangsom een uitspraak bij de gemeente moest afdwingen.

Zonde vindt Minnebo: “Het is natuurlijk voor alle betrokkenen enorm vervelend dat het allemaal zo lang heeft geduurd. Er is ontzettend veel tijd en energie in deze zaak gaan zitten en die tijd had beter besteed kunnen worden aan het aanpakken van echte overtreders. Daarnaast was het voor ons persoonlijk zwaar. Onze kernboodschap is dat wij verhuren in harmonie met de buurt en dat wij altijd volgens de regels werken.”

Hij vervolgt: "We kregen gelukkig heel veel steun van klanten en mensen die ons goed volgen, maar we ontvingen ook boze reacties. Door de berichtgeving rond de boete is onterecht het beeld ontstaan dat wij illegaal woningen onttrokken en daar waren veel Amsterdammers boos over. Het is goed dat nu bevestigd is dat daar geen sprake van was.”

Nu de boete van tafel is kan Iamb&b zich weer concentreren op waar het goed in is: Amsterdammers ondersteunen bij verantwoorde vakantieverhuur.

Tegelijkertijd steekt het bedrijf ook haar hand uit naar de gemeente om samen de vakantieverhuur in de stad in goede banen te leiden en overlast en andere negatieve effecten te voorkomen.

Minnebo zegt hierover: “Wij willen heel graag onze kennis van de markt gebruiken om samen met de gemeente tot een zinnig beleid te komen waarin de nadelen van de deeleconomie beperkt worden en de voordelen overeind blijven. Wij geloven dat we met samenwerking veel meer voor elkaar krijgen.”

Eerdere voorstellen van Iamb&b om voor haar klanten toeristenbelasting af te dragen of om een keurmerk met vrijwillige meldplicht op te richten liepen op niets uit, maar nu duidelijk is dat Iamb&b geen illegale hotels heeft gecreëerd hoopt Minnebo dat de gemeente de uitgestoken hand dit keer wél aanpakt.

Iamb&b is een Amsterdamse startup die inwoners van Amsterdam en Parijs ondersteunt met het verantwoord verhuren van hun woning tijdens hun vakantie.

In het nieuws:
Parool 
Nu.nl
Telegraaf
NOS
AT5