Sta vakantieverhuur toe in sociale huurwoningen.

De burgemeester heeft groot gelijk als hij zegt dat we vakantieverhuur ook moeten toestaan aan sociale huurders. Laat iedereen profiteren van het toenemende toerisme. Juist ook de mensen met een sociale huurwoning. Zij hebben het het hardste nodig. 

Toerisme is een zegen voor Amsterdam. Eén op de acht werkende Amsterdammers werkt in de toeristische sector. Toeristen houden het voorzieningenniveau hoog en de stadskas vol. 
Geen andere stad in Nederland heeft een sterker groeiende economie, meer restaurants, cafés, musea of culturele ­instellingen en al meer dan 20.000 Amsterdammers hebben hun woning verhuurd via Airbnb en zo direct geld verdiend. De stad profiteert volop van de binnen- en buitenlandse bezoekers.
Natuurlijk zijn er ook nadelen. Het is druk, er worden woningen illegaal van de markt gehaald en sommige inwoners vragen zich zo langzamerhand af of ze in een hotel wonen. 

Verhuurboeven
Volgens onderzoek van de gemeente komt de overlast vooral door verhuurboeven en hotelhufters die woningen van de markt trekken en ombouwen tot illegaal hotel. Een kleine groep zorgt voor de meeste problemen. 
Meer dan 20.000 Amsterdammers verhuren hun eigen woning omdat ze tijdelijk of gedeeltelijk beschikbaar zijn om gasten te ontvangen. Omdat ze daadwerkelijk in hun huis wonen, regelen ze het veel beter dan illegale aanbieders. 
Veel verhuurders doen dit zelf, maar er zijn er ook steeds meer die een professioneel bedrijf inhuren die het in hun afwezigheid regelen. Zo voorkomen ze schade aan de woning en overlast voor de buren. 

Ongelijkheid
Een veel gehoord punt van kritiek op de deeleconomie is dat het de ongelijkheid vergroot. Je kunt pas wat delen als je iets hebt. Die kritiek is terecht en daarom moeten we alle Amsterdammers de gelegenheid geven om te profiteren van het toerisme. 
Het argument dat we niet moeten willen dat mensen aan een gesubsidieerde woning verdienen is niet erg sterk. Woningbezitters profiteren fiscaal van hypotheekrenteaftrek, wat we ook met zijn allen betalen. 
Wanneer je sociale huurders laat meedelen in de economische zegeningen van vakantieverhuur kun je een deel daarvan gebruiken om de subsidie op sociale huurwoningen te verlagen. 
Zo vullen de toeristen niet meer de zakken van internationale hotelketens, maar helpen ze om het sociale woonstelsel in stand te houden en te verbeteren. Dan profiteert écht iedereen van de populariteit van onze geweldige stad!

Dit opinie artikel verscheen eerder in het Parool