Wat betekent de meldplicht vakantieverhuur voor mij?

Na 3 jaar lang leuren komt het er nu echt van. Er komt  een meldplicht voor vakantieverhuur. 
Vanaf 1 oktober zul je het moeten gaan melden wanneer je jouw woning wilt verhuren tijdens je vakantie. De gemeente hoopt zo een krachtiger middel te hebben tegen illegale verhuurders en de problemen rond Airbnb en vakantieverhuur goed aan te kunnen pakken.

Wat betekent dat voor jou als verhuurder?

Vervangt deze meldplicht het nachtregister dat ik bijhoud?
Nee, de meldplicht komt naast het nachtregister. Je hoeft geen gegevens van je gasten door te geven aan de gemeente. Deze houd je nog steeds apart bij in het nachtregister.

Extra handeling
Er zal vanaf 1 oktober een extra administratieve handeling zijn voor het verhuren van je woning. 
De gemeente geeft aan dit zo simpel mogelijk te houden. Inloggen met DigiD en je verhuurperiode aangeven. Het maakt hiervoor niet uit of je via Airbnb, Wimdu, Housetrip of een ander platform verhuurt. Bed&breakfasts hoeven zich slechts 1x te melden.

Extra risico?
Het is belangrijk dat je de perioden goed doorgeeft. Op het verhuren zonder melding te maken komt een boete te staan van 6000,- euro. Vergeet dus niet melding te doen als je gaat verhuren. Wanneer duidelijk wordt hoe deze procedure er precies uit ziet, zullen we dit communiceren.

Extra opbrengsten
Als de maatregel inderdaad doet waar hij voor ingesteld is, gaat hij zorgen voor meer opbrengsten per nacht voor de legale aanbieder. Immers als het (illegale) aanbod verkleind wordt terwijl de vraag blijft stijgen zal de nachtprijs ook stijgen. Goed nieuws dus als je in je vakantie wat extra's wil verdienen.

Bij iamb&b zijn we niet tegen een meldplicht als de procedure simpel is en de privacy gewaarborgd wordt. Een meldplicht kan helpen om de rotte appels uit de markt te vissen en dat maakt de markt als geheel gezonder. Meer info over de meldplicht vind je op de site van het parool

Wil jij ook je woning verhuren tijdens je vakantie of als bed&breakfast? Neem dan contact op met Iamb&b of klik op de button

UPDATE: De website van de gemeente geeft meer info