Wat betekent de overeenkomst tussen Airbnb en Amsterdam voor jou?

Airbnb gaat het in Amsterdam onmogelijk maken om je woning meer dan 60 dagen te verhuren. Airbnb en Amsterdam hebben vandaag naar buiten gebracht dat ze een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten hebben dat meldt de NOS.  De nieuwe overeenkomst was een lang gekoesterde wens van zowel Airbnb als de Gemeente. Maar wat betekent deze nieuwe overeenkomst voor jou als verhuurder?

Er was zowel lof als kritiek op de vorige overeenkomst. Zo was Amsterdam de eerste stad die Airbnb zo ver kreeg om toeristenbelasting te innen voor de gemeente, tegelijk vonden tegenstanders dat Airbnb te weinig gegevens gaf om een efficiënte handhaving mogelijk te maken. De afgelopen maanden onderhandelden wethouder Laurens Ivens en Airbnb over een nieuwe samenwerking en vandaag werd deze gepresenteerd.


Wat houdt de nieuwe samenwerking in?
De samenwerking zal zich toespitsen op 3 speerpunten. Er komt een automatische limiet van 60 dagen tenzij een verhuurder kan aangeven de juiste vergunningen te hebben, Airbnb komt met een tool om overlast te melden en de gemeente Amsterdam breidt haar meldpunt uit, en Airbnb blijft anonieme gegevens delen met de gemeente.

1. Automatische limieten tegen illegale hotels
Airbnb introduceert nieuwe en geautomatiseerde limieten die ervoor helpen zorgen dat volledige woningen in Amsterdam niet meer dan 60 dagen worden verhuurd, tenzij verhuurders bevestigen dat ze de juiste vergunningen hebben om hun huis langer te mogen verhuren.

2. Nieuwe instrumenten voor verantwoorde vakantieverhuur
Airbnb introduceert een nieuwe dagteller op het host dashboard zodat verhuurders op een eenvoudige manier hun verhuuractiviteiten kunnen volgen. Daarnaast zal Airbnb haar neighbour tool promoten voor iedereen in Amsterdam die specifieke zorgen of klachten wil uiten over een verhuurde woning. Amsterdam introduceert daarnaast vanaf het voorjaar van 2017 een meldpunt voor overlast van illegale hotels dat dagelijks open is. Speciale interventieteams staan klaar om direct op pad te gaan na een melding. Ook starten Amsterdam en Airbnb een gezamenlijke campagne die gericht is op de verdere promotie van de lokale spelregels.

3. Transparantie maatregelen voor Amsterdam
Airbnb zal geaggregeerde informatie blijven delen over de effecten van vakantieverhuur. Airbnb werkt daarnaast, indien daartoe op geldige en bindende wijze wordt verzocht, mee met het verstrekken van persoonlijke gegevens. Amsterdam zal jaarlijks meer informatie over handhavingsacties delen.

Wat betekent dit voor jou als host?
Voor alle hosts die zich aan de regels houden is dit goed nieuws. Illegale hotels krijgen hiermee een dreun en dat beperkt de illegale concurrentie het zorgt er ook voor dat de goedzakken niet langer onder de klootzakken lijden. 

Toch zijn er nog een aantal vraagtekens. Vooral voor de appartement aanbieders met een bed&breakfast, short stay appartement of hotelvergunning is nog veel onduidelijkheid over hoe ze hun uitzondering op de 60 dagen bekend kunnen maken aan airbnb en er op die manier voor kunnen zorgen dat hun legaal aangeboden ruimte niet na 60 dagen van het platform wordt gehaald.

Wij zullen jou hier natuurlijk van op de hoogte houden zodra er meer bekend is!

Update: De Telegraaf meldt dat hotels die eerder beboet zijn minimaal 2 jaar geblokkeerd worden op Airbnb

Update 2: Uit de overeenkomst blijkt dat de gemeente ook actief sleutelbedrijven gaat benaderen en daar gaat handhaven op legale verhuur. Goed nieuws!