REGELs over het verhuren van je woning in Amsterdam

Je vindt de regels van de gemeente op de gemeentewebsite

Is het legaal om je woning aan toeristen te verhuren?
Ja! Bij Iamb&b vinden we het belangrijk dat alles volgens de regels gaat en we op een verantwoorde manier jouw huis verhuren. We werken dan ook niet met illegale hotels of huisjesmelkers en doen alles volgens de regels. 

Je kan in Amsterdam op onderstaande 4 manieren logies aanbieden aan gasten.

regels vakantie verhuur amsterdam

Wat zijn de regels voor vakantieverhuur volgens de gemeente A'dam?
Om je huis te verhuren moet je aan een paar voorwaarden voldoen:

60 dagen
- Je verhuurt je eigen woning niet meer dan 60 dagen per jaar.

Toestemming van verhuurder of VvE
- Vakantieverhuur kan alleen als je eigenaar bent van de woning of als je toestemming hebt van de verhuurder. Woningeigenaren die in een Vereniging van Eigenaren (VvE) zitten, moeten vooraf toestemming vragen aan de VvE.

Brandveiligheid
- Je woning moet in het belang van de tijdelijke huurders en jouw buren aan de noodzakelijke brandveiligheidseisen voldoen. Meer informatie over het nemen van brandveiligheidsmaatregelen vindt je volgens de gemeente op de website van de brandweer. 

Maximaal 4 personen
- Je mag jouw woning aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd verhuren. Dit is op basis van het bouwbesluit en houdt verband met de brandveiligheid.

Belasting betalen
- Net als alle andere logies aanbieders die in Amsterdam tegen betaling overnachtingen aanbieden aan toeristen, moet je toeristenbelasting betalen. Als je alleen via Airbnb verhuurt wordt deze belasting al namens jou ingehouden en afgedragen. Als je ook via andere boekingsplatformen verhuurt zal je daar zelf toeristenbelasting over moeten betalen. 

Iamb&b zal bij de eerste kennismaking checken of je woning geschikt is voor de verhuur, maar je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Wij zullen nooit woningen verhuren aan meer dan 4 personen tegelijk en van onze kant alles volgens de regels doen. 

Op deze manier zorgen wij er samen voor dat de woning volgens de regels verhuurd wordt.

Ik huur een woning. Mag ik deze ook verhuren via Iamb&b?
Zolang je toestemming hebt van je verhuurder is het geen enkel probleem.
Let op: sociale huurwoningen mogen in de meeste gevallen niet verhuurd worden

 

Wat zijn de fiscale consequenties van vakantieverhuur?
Wanneer je een eigen woning verhuurd moet je belasting betalen. Meer info op de site van de belastingdient .
Het kan zijn dat je bij het verhuren van je huurwoning (met toestemming) geen belasting hoeft te betalen over de inkomsten. Informeer hiervoor altijd bij een fiscaal adviseur.
Heeft u een bed&breakfast dan hangt het er vanaf hoe uw situatie is of je inkomsten of vermogensbelasting moet betalen. We hebben hier een aantal voorbeelden geschetst. Ook hier geldt, informeer bij je eigen adviseur.